SKÖTSELRÅD LINNE

Låt oss bara börja med att säga att det är enkelt och okomplicerat att ta hand om linneföremål. Högkvalitativt linnetyg är robust och hållbart och du ska inte behöva lägga massa tid och energi på att ta hand om det. Men för att du ska få ut det mesta och bästa av dina linneprodukter kommer här några bra tips:

HUR TVÄTTAR MAN LINNE?
Linneprodukter kan både handtvättas och maskintvättas. Båda fungerar fint och kommer inte töja ut eller krympa dina sängkläder eller handdukar. Om du upplever skador under tvätten kan det bero på kvalitén på tyget eller kemikalierna som är inblandade.

MASKINTVÄTT:
1. Separera vita, mörka och färgade produkter. För bästa resultat, tvätta separat från andra tyger/material. Tvätta i ljummet vatten, max 40C. Höga temperaturer kan orsaka krympning på upp till 10% och försvaga linnefibern.
2. Använd ett skonsamt program och överbelasta inte maskinen.
3. Använd ett milt tvättmedel utan blekmedel.

HUR TVÄTTAR MAN SÄNGKLÄDER I LINNE?
För sängkläder gäller samma regler som ovan med ytterligare ett par viktiga saker att tänka på. Förbered först tvätten genom att vända sängkläderna ut och in. Knäppa ihop alla knappar, dra ihop blixtlås eller knytlösning etc. Se till att din tvätt har tillräckligt med utrymme i maskinen så att den kan sköljas ordentligt. Du kan tvätta sängkläder av linne med andra delikata produkter men blanda det inte med tunga föremål som handdukar och jeans.
Linne är ett naturligt material som blir mjukare för varje tvätt och stentvättat linne bör redan vara maximalt mjukt. Undvik sköljmedel då det försvagar fibrerna, vilket minskar deras absorberingsförmåga och fukttransporterande egenskaper.

TORKA LINNE 
Förtvättade linneprodukter kan enkelt maskintorkas på låg värme. Ta ut ur torktumlaren när linnet fortfarande är lätt fuktigt och häng eller lägg platt för att avsluta processen. Linnet ska vara helt torrt när det läggs för förvaring. Lufttorkning är ett annat bra och miljövänligt alternativ som sparar el samt kan ge ett något mindre skrynkligt resultat- men kom ihåg att linne är ett skrynkligt material av naturen.

TA BORT FLÄCKAR FRÅN LINNE 
Huvudregeln för fläckborttagning är att göra det så fort som möjligt! Om du låter smuts, olja, fett och andra fläckar sitta, kommer de att absorbera djupt in i fibern vilket gör borttagningen svårare. Om du har en mindre fläck, blöt och gnugga med sodavatten eller lägg lite diskmedel på fläcken och massera försiktigt med blöt trasa tills smutsen försvinner, tvätta sen som vanligt. Vissa fläckar är svårare och kan gå bort genom att strö bakpulver och några droppar vinäger på tyget och sedan torka av med en pappershandduk för att suga upp fukten.

BLEKA LINNE 
Blekning av linne är inte den bästa av idéer. Blekmedel och rengöringsmedel med optiska vitmedel tenderar att försvaga fibrerna och kan orsaka missfärgning. Om du har att göra med en fläck, se stegen som nämns ovan.

STRYKA LINNE 
Naturliga fibrer som linne kommer skrynklas, skrynklas och skrynklas- du måste bara acceptera det. Men om du verkligen vill gå emot naturen och ha ett linneföremål pressat, använd ett medelvarmt strykjärn på tyget medan det fortfarande är fuktigt eller täck det med en fuktig handduk.

FÖRVARA LINNE
Se till att dina sängkläder är helt torra för att undvika mögel. Naturfibrer som linne behöver andas, så det är bäst att förvara dem i svala, torra, välventilerade utrymmen och borta från direkt solljus. Undvik att förvara linne i plastpåsar utan välj linne eller tygpåsar. Ett tips är att återanvända dina gamla örngott.

När det kommer till sängkläder rekommenderar vi att du använder tre set i rotation: ett på sängen, ett i garderoben och ett i tvätten. Detta gör att varje set kan vila från tvätt till tvätt och förlänger livslängden på dina sängkläder.